Китай със 7% повече разходите за отбрана

Южнокитайско море ябълката на раздора

Глинените войни от Сиан. Китай винаги се е гордеел с армията си. Снимка: freeimages.com Глинените войни от Сиан. Китай винаги се е гордеел с армията си. Снимка: freeimages.com

Китай увеличава разходите си за отбрана за 2017 със 7%, докато военният бюджет на страната много внимателно се следи от съседите в Азия. Ябълката на раздора отдавна е Южнокитайско море. Миналата година скокът бе 7,6%. Това съобщава Франс прес, цитирайки говорителката на парламента.

Точната цифра ще бъде назована от китайския премиер Ли Къцян в речта му в неделя при откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, отбелязва AFP, цитирана от Investor.bg.

Пекин редовно огласява такава информация в началото на март, но тази година това става само дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да увеличи значително (с близо 10 процента) военните разходи на САЩ, които и сега са най-мащабните в света. 

По официални данни китайският бюджет за отбрана за миналата година възлиза на 954 милиарда юана (132 милиарда евро), но според азиатски и западни анализатори реалните разходи на китайските въоръжени сили са по-големи.

Военният бюджет на Пекин се следи много внимателно от азиатските му съседи, главно заради претенциите му в Южнокитайско море.

В отговор на въпрос дали Китай няма да представлява военна заплаха, Фу отхвърли всякакви критики. "В последните 10 години по света имаше много конфликти и войни с безчислени жертви и ранени. Кои от тях бяха дело на Китай?", запита тя и добави: "Китай не е навредила на нито една страна".

Макар Китай да е увеличил бюджета си за отбрана десетократно за 15 години, той остава далеч след САЩ, чиито въоръжени сили разполагат със 604,5 милиарда долара (575 млрд. евро), сочат данните на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.

Военните разходи на Пекин обаче са значително по-големи от военния бюджет на Русия (трети в света с 56 млрд. евро), следвана от Саудитска Арабия (54,1 млрд. евро), Великобритания (49,9 млрд. евро) и Франция (44,9 млрд. евро) според същия източник.

Въоръжените сили на Китай, чийто личен състав бе съкратен наполовина от 80-те години на миналия век насам, остават най-големите в света по численост (2 милиона души), като се изключи НАТО, припомня AFP.

Последни новини
Още от Новини