Deutsche Bank с нова стратегия за укрепване

Банката ще увеличи капитала си с около 8 млрд. евро

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Предвиждат се и допълнителни мерки със стратегическо значение, като сред тях е отказа от продажба на Postbank, която ще остане в концерна. Друга мярка е интеграцията с германския частен и корпоративен бизнес, съобщават от банката.  

Мениджърите на банката разглеждат възможността за продажба на миноритарен дял в Deutsche Asset Management чрез IPO.

Стъпките ще бъдат задействани в зависимост от пазарните условия и одобрението на Изпълнителния и на Надзорния съвет, пояснява банката. Досега обаче все още не са предприети никакви решения, се казва в изявлението на компанията.

Преди това в медиите се появи информация от неназовани източници, че инвеститори и служители на банката ще получат до началото на април яснота за това с какъв бизнес модел най-голямата германска банка възнамерява да влезе в бъдещето. При това и темата за увеличение на капитала вече не била „тема табу“. „Ако се пристъпи към увеличение на капитала, то то ще бъде в по-голям обем“, заяви "вътрешен източник" пред медии.

Следващото редовно заседание на Надзорния съвет е насрочено за 16 и 17 март. Окончателното решение за стратегията не се очаква до края на март. Според Bloomberg Deutsche Bank проучва и опциите за това как да засили своята капиталова база и вече не изключва възможността за увеличение на капитала.  

Акциите на Deutsche Bank реагираха негативно на новините. Книжата се понижиха още преди официалното публикуване на съобщението и дори отчетоха временен спад с 3,6 на сто. В крайна сметка понижението за деня в петък бе от 1,29 на сто до 19,14 евро за акция (19,39 евро за акция в четвъртък). От рекордно ниската си стойност в размер на 9,90 евро през септември книжата отчетоха стабилно възстановяване, което би позволило на банката по-лесно да набере пари на капиталовите пазари. Най-големият акционер Катар сигнализира вече и подкрепата си за подобен план. Помощ може да окаже и наскоро влезлият в банката китайски инвеститор HNA.

Но дори и те искат преди това да видят стратегическо разписание на мерките, преди да вкарат нови инвестиции в нерентабилната засега банка, която продължава да страда заради многобройните проблеми от миналото. Последната голяма капиталова мярка се случи преди по-малко от три години - тогава банката натрупа 8,5 милиарда евро. Само новият основен акционер Катар допринесе с повече от 2,2 млрд. евро.  

Подробности четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини