Angry Birds най-ядосващото приложение в света

Могат ли сваляните на офисните компютри приложения да съборят компанията

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Корпоративните IT професионалисти са изправени пред незавидната задача да се опитат да защитят ценните данни на компаниите си от заплахи, които се променят непрекъснато. Една от посоките, откъдето идват атаките, очевидно са смартфоните и таблетите, които служителите използват както за работа, така и за удоволствие, коментира Fortune.

За тази цел компанията за управление на мобилни устройства MobileIron представя последната си класация на десетте най-често блокирани приложения, базирана на проучване сред 7800 компании в цял свят.

Играта Angry Birds е начело на списъка с най-забраняваните приложения от компании в цял свят, включително в Австралия и САЩ, и в държавни сектори, сочи докладът Mobile Security and Risk Review, издаван два пъти годишно от MobileIron. Това вероятно е изненадващо за онези, които смятат, че популярността на Angry Birds е поотминала, но това е друг въпрос.

Очевидно Angry Birds не е бизнес приложение, но продължителното му присъствие в корпоративния черен списък показва колко размита е границата между използването на устройствата за лични и бизнес цели. Компаниите вече няма нужда да се тревожат за сигурността на официално инсталираните приложения – те трябва да се пазят от всичко, което служителите им свалят. Игри като Angry Birds, например, са критикувани от някои, че чрез тях изтича информация за потребителите, както съобщават The Guardian и други медии.

Освен Angry Birds има и други забранявани игри като Candy Crush и Pokemon Go. Явно френските компании имат особено голям проблем с игрите, след като три от десетте най-забранявани приложения са игри: Angry Birds, Candy Crush i Clash of Clans.

Facebook и Dropbox са начело на черния списък в някои региони. Включването на Dropbox в класацията е чувствителен въпрос за производителя ѝ, който се опитва да наложи използването на облачния тип пространство за съхранение и синхронизация в корпоративните акаунти.

MobileIron открива още, че компаниите понякога блокират и използването на приложението за съобщения WhatsApp, собственост на Facebook, компанията за стрийминг услуги Netflix и имейл приложението на Microsoft - Outlook.

От друга страна Evernote и Box са сред малкото приложения, които са отпаднали от глобалната топ 10 класация, която показва по-широкото им приемане от компаниите.

Проучването покрива устройства с операционни системи Android, iOS и Windows и е проведено между 1 октомври 2016 г. и 31 декември 2016 г.

Още технологични новини можете да видите на  Investor.bg

Последни новини
Още от Новини