Йелън засили надеждите за покачване на лихвите през март

Фед ще покачи лихвите на 15 март, ако икономическата картина остане позитивна

Джанет Йелън, председател на американския Федерален резерв. Вашингтон, САЩ. 17.11.2016. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, председател на американския Федерален резерв. Вашингтон, САЩ. 17.11.2016. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Фед Джанет Йелън демонстрира ясно в речта си днес в Чикаго, че Фед вероятно ще поднови покачването на лихвените проценти по-късно този месец, за да отговори на заздравяващият се пазар на труда и инфлационните нива, които се насочват към таргета, поставен от централната банка в размер на 2%, пише AP. 

Йелън каза също в своята реч в Чикаго, че Фед очаква стабилно икономическо подобрение, което да оправдае още покачвания на лихвите. Въпреки че не конкретизира колко точно покачвания на лихвите могат да се случат през тази година, Йелън отбеляза, че официалните изявления на Фед през декември са прогнозирали три покачвания през тази година. 

Срещата на Фед предстои на 14 и 15 март. На нея по думите на Йелън стратезите ще "преценят дали трудовата заетост и инфлацията продължават да се развиват в синхрон с очакванията, като в този случай вероятно ще бъдат подходящи последващи корекции на лихвите на федералните фондове".

Последни новини
Още от Новини