Осем руски региона могат да се окажат под вода до 50 г.

Катастрофалните събития фактически биха унищожили нефто и газодобивната инфраструктура

Якутск, Сибир, Русия. 16/2/2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Якутск, Сибир, Русия. 16/2/2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Осем региона на Руската федерация могат да се окажат под вода до половин век. До такъв извод са стигнали учени от Уралския федерален университет в Екатеринбург съвместно със свои колеги от Франция, Германия и Япония, както и от Руската академия на науките, пише Lenta.ru.

До тези катастрофални последствия според учените би могло да се стигне заради продължаващия процес на разтапяне на вечните ледове на полюсите. Конкретно, в зоната на риск попадат Архангелска и Мурманска области, Ямало-Ненецкия окръг, Красноярският край, Якутия и република Коми.

„По данни на мониторинга на редица международни станции, температурите на вечно замръзналия слой в Арктика са се изменили силно за 50 години. Докато по-рано средната температура е била – 10 градуса, съм 2015 тя вече е – 5. Когато тя стане + 1 градус, замръзналият грунд ще се разтопи и всичко ще рухне. След 50 години вече ще стане катастрофа. Даже е възможно това да се случи по-рано, с оглед на това, че процесите се засилват“, коментира завеждащият лабораторията по физика на климата и околната среда в Уралския университет Вячеслав Захаров.

По думите на учения най-много ще пострадат регионите в Западен Сибир, където леденият слой е най-тънък. „Съответно цялата нефто и газодобивна инфраструктура ще бъде разрушена“, заявява той.

Друг проблем, който учените изтъкват, е увеличаващият се дял на въглероден диоксид в атмосферата, който се покачва успоредно със скачащите температури, в това число и в Световния океан, където той е стократно повече, отколкото в атмосферата.

„В атмосферата на Венера СО2 е над 90%. Температурата на тази планета е около 450 градуса – на такава температура се топи оловото. Въглеродният диоксид на Земята е практически толкова, колкото и на Венера, тоест ако го изхвърлим целия в атмосферата, ще станем втора Венера. Никакъв живот“, заявява от своя страна кандидатът на физико-математическите науки Константин Грибанов.

Последни новини
Още от Новини