Ford изтегля от пазара 36 хил. дефектни автомобила

Проблемът са въздушните възглавници, произведени от японския концерн Takata

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

Базираният в американския град Детройт автомобилен концерн Ford ще изтегли от пазара над 36 хил. автомобила, притежаващи дефект в системата за безопасност, предават американските и световните медии. Конкретно става дума за дефектни въздушни възглавници, които не са произведени от Ford, а от японскaта фирма Takata.

Моделите, които ще бъдат изтеглени от пазара, са следните - Ford Edge, Lincoln MKX и Lincoln Continental, произведени през 2017 и 2016.

Проблемът с еърбеците на автомобилите е, че заради производствена грешка в случай на катастрофа те не могат да се надуят напълно. Дефектът няма връзка със станалите известни по-рано проблеми с въздушните възглавници, произведени от Takata, които в световен мащаб са довели до смъртта на 16 души. От своя страна от Ford гарантират на клиентите си, че дефектът ще бъде отстранен безплатно.

През 2014 надзорните органи в САЩ установиха, че произведените от японската компания приспособления за безопасност в случай на инцидент не могат да се надуят както трябва, като при разтварянето си дори могат да изстрелят метални части към пътуващите в автомобила, което да доведе до тежки наранявания или смърт.

Именно този дефект е довел до най-малко 16 инцидента с фатален край, а ранените са над 180. 11 от смъртните случаи са били на територията на Съединените щати. След оповестяването на информацията за дефекта в световен мащаб от пазара бяха изтеглени над 100 млн. автомобила, от които 5,7 млн. на територията на САЩ.


 

Последни новини
Още от Новини