Зависимостта на Фед от потреблението може да има обратен резултат

Шансовете за повишение на лихвените проценти през март се надминаха 80%

Орелът на фасадата на сградата на Федералния резерв във Вашингтон. 15 декември 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Федералния резерв във Вашингтон. 15 декември 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Шансовете за повишение на лихвените проценти през март се повишиха над 80% след изявленията на редица официални представители на Фед през тази седмица.

Графика 1: Вероятност за покачване на лихвените проценти. Източник: Bloomberg Terminal 

Доларът поскъпва за пети пореден ден, след като Лаел Брейнард, която е член на Борда на директорите на Фед каза, че повишаване на лихвените проценти "би било подходящо да се случи скоро", предаде Bloomberg.

Президентът на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли и представителят на централната банка за Сан Франциско Джон Уилямс сигнализираха тази седмица за по-голямата готовност за затягане на паричната политика. По-рано през седмицата президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли коментира, че аргументът за повишаване на лихвените проценти набира сила. 

В петък се очакват публичните изявления на председателя на Фед Джанет Йелън и на вицепрезидента на Фед Стенли Фишер. 

По-интересно е изказването на президентът на Фед за Далас Робърт Каплан по-рано, според което потреблението ще „тласне икономическия ръст над 2% тази година“. Инвестиционният консултант С. Джей Енгъл отбелязва в своя статия в Mises Institute, че от 2008 икономиката се задвижва от евтиния кредит и следователно зависи от продължаването на притока на такъв.

Източник: FRED 

Повишаването на лихвените проценти в подобна среда може да доведе до негативни промени в икономическата среда, от които Фед се притеснява, пише той. 

Фед е зависим от потребителската активност на длъжниците, които вижда като основен двигател за стимулиране на икономическия ръст до 2%. Настрани от ситуацията на пазара на труда и в частност нивото на заетостта, икономиката е в състояние, при което, за да постигне ръст от 2%, трябва да разчита на повишаването на потребителското харчене.

Второ четене на данните за повишаването на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2016 потвърдиха ръста от 1,9%. Очакванията бяха за ръст в диапазона до 2,1%. Отчетените нива са въпреки повишението на потребителските разходи от 3%, подчертава икономистът. Това идва да покаже, че потребителското харчене не води до очаквания резултат, заключва той. 

Последни новини
Още от Новини