Сирийското правителство си върна контрола над Палмира

Дамаск освободи града в края на март 2016, но в края на годината той отново попадна под контрола на ИДИЛ

Исторически паметник в Палмира. Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Исторически паметник в Палмира. Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Сирийската армия, подкрепяна от Въздушно-космическите сили на Русия, си e върналa контрола над ключовия град Палмира. Това става ясно от съобщение на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитирано от РИА Новости.

Древният град Палмира, който е своеобразен център на античната култура в региона, се намираше под контролна на „Ислямска държава“ от средата на май 2015. В края на март 2016 сирийската армия успя да превземе града, но в последствие през декември екстремистите успяха да възвърнат позициите си.

В следващите месеци войските на Дамаск проведоха обсада на града, поетапно отблъсквайки терористите, при които си усилия им бе оказана подкрепа от руската авиация. Евакуирайки се от Палмира обаче, бойците на ИДИЛ поставяха пречки пред настъпващите армейски части, минирайки пътища и сгради. Към момента сапьори все още работят по разминирането на града, като продължават да откриват десетки взривни устройства и детонатори.

Сериозно са пострадали античните архитектурни паметници, много от които са умишлено взривени от терористите. Напълно е разрушена централната част на сцената на амфитеатъра в града.

На изходите на властите са започнали да изграждат отбранителни съоръжения, а в северните квартали все още се водят спорадични престрелки с отделни отряди на ИДИЛ.  

Последни новини
Още от Новини