Ще дезертира ли автомобилната индустрия преди Brexit

Nissan и Ford с предупредителни изстрели към Тереза Мей

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Brexit вече се отразява на производството на автомобили във Великобритания. Новата индустриална политика на премиера Тереза Мей, насочена към насърчаване на позитивното развитие на Великобритания след Brexit, вече се разпада по шевовете. Автомобилният сектор, като област, която трябва да е част от бъдещата индустриална политика, изглежда носи все по-лоши новини с всеки изминал ден, пише Eureporter.

Ford

На 1 март ръководството на Ford очерта планове за намаляване на производството си през следващите пет години, като резултатът би бил загуба от над 1100 работни места. Ford потвърди, че производителят на автомобили няма бизнес план, който да замести производството на двигателя за Jaguar, който ще спре да се произвежда в Бридженд през 2020.

Правителството в Уестминстър и Тереза Мей трябва категорично, ясно и незабавно да гарантира, че ще има безмитен достъп до единния пазар и митническия съюз, защото несигурността в автомобилния сектор на Великобритания причинява трайни вреди на реалния живот и това се случва сега, преди дори да са започнали разговорите за Brexit", заяви Лен Маккласки, гл. секретар на синдиката Union, в коментар на решението на Ford. Маккласки директно посоки факторът Brexit, като причина за решението на автомобилната компания. 

"Премиерът трябва да действа веднага, защото самото бъдеще на промишлеността на Великобритания, включително производството на автомобили, е заложено на карта", заявява синдикалистът.

Nissan

В подкрепа на нетърпението, което става все по-изострено в редиците на автомобилните производители във Великобритания, директорът, отговорен за европейското производство на Nissans, Колин Лодър се обърна към Международната търговска организация на 27 февруари в изказване по повод бъдещи инвестиции на автомобилната компания и заяви, че "силно се надява" Великобритания да остане в рамките на митническия съюз на ЕС и че ако това не се случи, Nissan ще преосмисли своята бизнес стратегия и няма да чака до края на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, а ще базира решенията си изцяло на "фактическите промени, които се случват". 

Лен Маккласки коментира изявлението на Nissan като "депресиращо напомняне на проблемите, които причинява упоритият отказ на правителството да се ангажира с търговски споразумения".

"Производственият сектор на Великобритания се нуждае да чуе силно и ясно, че Великобритания ще запази достъпа си до единния пазар и митническия съюз, защото десетки хиляди британци, работещи в космонавтиката, отбраната, автомобилния сектор и във всички други производства имат нужда да го чуят". "Премиерът погрешно твърди, че трябва да се избира между опазване на границите и работните места. И двете могат да бъдат осигурени. Става въпрос за политическа воля. Правителството трябва да заяви ясно, че това ще се случи, за да спре ненужния страх за британските работни места".

В доклад PwC за въздействието на Brexit върху автомобилния сектор се посочва, че "Brexit представлява огромен риск, защото Великобритания може да бъде откъсната от основните си пазари за продажби, както и основните си пазари за доставка на суровини и материали, необходими за производствения процес".

Последни новини
Още от Новини