ЕП сне имунитета на Льо Пен заради туит

Случаят е от декември 2015.

Кандидатът за президент на Франция и председател на Националния фронт Марин Льо Пен на изложението за земеделие в Париж, Франция. 28 февруари 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Кандидатът за президент на Франция и председател на Националния фронт Марин Льо Пен на изложението за земеделие в Париж, Франция. 28 февруари 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Европейският парламент одобри на 2 март 2017 свалянето на имунитета на евродепутата Марин Льо Пен, за да се изправи пред правосъдието във Франция, съобщи АФП. Прокуратурата иска да обясни защо е пуснала снимки от екзекуции на ИДИЛ в акаунта си в Twitter.

Решението за сваляне на имунитета влиза в сила незабавно.

Случаят е от декември 2015.

Тогава председателят на Националния фронт и в момента кандидат за президент на Франция Марин Льо Пен публикува три снимки, разпространени от ИДИЛ. Семейството на американския журналист, за когото се предполага, че е екзекутираната жертва тогава обяви, че „е в шок”, съобщи АФП.

Туитът на Льо Пен бе разпространен от много членове на Националния фронт. Прокуратурата започна разследване.

„Въпреки че снимките, публикувани от г-ца Льо Пен са достъпни за всеки през Google и са били масово разпространявани в интернет след като се появиха в нейния акаунт, е ясно, че насилието, което изобразяват накърнява човешкото достойнство”, написа ЕП в страницата си.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 23 април 2017.

Последни новини
Още от Новини