ЕИФ гарантира 15 млн. евро за МСП в България

Подписано е споразумение с Банка ДСК

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) предостави гаранции, които ще позволят на Банка ДСК да отпуска заеми на иновативни български компании, които при други условия не биха имали достъп до финансиране. По силата на подписаното между ЕИФ и българската банка споразумение се очаква да бъдат гарантирани банкови заеми на стойност 15 млн. евро, съобщават от ЕИФ.

"Малките и средни предприятия играят ключова роля при създаването на работни места и стимулирането на растежа на българската икономика", заяви Юрки Катайнен, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност. "Днешното споразумение е в синхрон със стратегията ни да подпомагаме този тип предприятия чрез създаване на финансови решения, недостъпни за малкия и среден бизнес. Пожелавам успех на малкия и среден бизнес в България, който ще бъде бенефициент на финансирането, гарантирано от Инвестиционния план".

По думите на изпълнителния директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт подобряването на достъпа до финансиране за МСП е "ключов фактор за устойчиво развитие и здравословна конкурентна среда" и чрез Инвестиционния план за България, ЕИФ и Европейската комисия подкрепят българските предприятия.

„Новата гаранционна програма ще подкрепи иновативни български компании, които са моторът на икономическия растеж, но които иначе не биха могли да получат достъпно финансиране", заяви Виолина Маринова, гл. изп. директор на Банка ДСК.

Последни новини
Още от Новини