YouTube започва да излъчва ефирна телевизия

Нововъведението таргетира все по-малко гледащи телевизия по класическия начин младежи

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

YouTube скоро ще започне да предлага услуга, която да позволява на потребителите си да гледат ефирна телевизия. Това обяви на пресконференция снощи генералният директор на видео платформата Сюзан Воджицки.

По нейните думи потребителите на най-големия сайт за видео споделяне в световен мащаб ще могат да гледат в реално време четирите водещи американски телевизии – ABC, CBS, NBC и Fox, както и други около 30 кабелни канали, включително и спортни такива.

Услугата ще бъде предоставяна под формата на абонамент, който ще струва $35 месечно за шест акаунта. По този начин нововъведението ще може да бъде ползвано от множество хора, например в семейна среда, като всеки ще може да гледа през профила си това, което желае.

По думите на Воджицки YouTube иска да разшири аудиторията си и да предложи нови възможности на потребителите си. „Няма съмнение, че младите хора днес харесват качественото телевизионно съдържание, но също така разбрахме, че те не искат да гледат телевизия по традиционния начин“, зaяви тя.

Новата услуга ще бъде пусната в Съединените щати в близките няколко месеца.

Решението на видео платформата да влезе в новата за нея ниша идва в светлината на все по-минорните за класическата телевизия данни от последните години. Според проучване на агенция GfK 25% от американските домакинства вече не се абонират за кабелна телевизия, като 6% от тях използват единствено интернет, за да гледат любимите си предавания онлайн чрез устройства като Apple TV или Roku. Лек спад отбелязва и броят на телевизори сред населението. Към настоящия момент в средностатистическия американски дом има 2,6 телевизора, като за сравнение през 2009 тази цифра е 2,9.

Последни новини
Още от Новини