Тръмп: Америка е готова да търси нови приятели

По време на речта си пред Конгреса Тръмп изрази и подкрепата си за НАТО

Доналд Тръмп по време на обръщението си пред Конгреса. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп по време на обръщението си пред Конгреса. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в свое обръщение пред американския Конгрес, че страната му е готова да търси „нови приятели“ в полета на взаимен интерес, предават американските и световните медии.

„Америка е готова да намери нови приятели и да създаде нови партньорства там, където общите интереси съвпадат“, бяха точните думи на новоизбрания глава на Белия дом.

В обръщението си Тръмп дебело подчерта, че властите във Вашингтон предприемат сериозни мерки, за да защитят гражданите си от радикалния ислямски тероризъм. Според него приемът на чужденци от страни, от които не може да направен „подходящ подбор“, е „непредпазлив“. „Не можем да си позволим страната ни да стане убежище на екстремисти“, категоричен бе американският президент, добавяйки, че Вашингтон е отворен за сътрудничество с държави от мюсюлманския свят с цел борба срещу ИДИЛ.

В речта си пред Конгреса Доналд Тръмп също така не се отклони от тенденцията за смекчаване на тона към НАТО, която той жестоко критикуваше в предизборната си кампания. Държавният глава изрази за пореден път подкрепата си към алианса, но отново призова държавите да спазват финансовите си задължения към военния блок.

„Очакваме нашите партньори, независимо дали са в НАТО, в Близкия Изток или Пасифика, да заиграят пряка и значима роля в стратегическите и военните операции и да дават справедливия си принос към общата цена“, заяви Тръмп. „Но сега, след настоятелни и честни съвместни разговори, те започват да го правят. Парите вече текат“, отчете още той.

Последни новини
Още от Новини