Служебният кабинет може да направи крачка към влизане в еврозоната

МС е приел актуализиран план на тази подготовка на българското председателство на ЕС

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Служебният кабинет има амбицията да подаде молба за влизане на България в предверието към еврозоната (ERM II), каза пред журналисти премиерът Огнян Герджиков, предаде Investor.bg

България отговаря на три от четирите критерия, но това е политически въпрос и са нужни консултации с другите страни в еврозоната. Задачата е много трудна, има много работа и ще се радвам, ако успеем да я свършим, но все пак не мога да гарантирам, посочи Герджиков, цитиран от БТА.

Припомняме, че темата за ускорено влизане на България в еврозоната повдигна преди дни служебният министър на външните работи Ради Найденов.

„Защо да не помислим за издигане на кандидатурата ни и за приемане на България в еврозоната?“, попита той. И отбеляза, че не е популярно решение, но след като правителството на Стефан Софиянски е внесло кандидатурата за НАТО, и този служебен кабинет би могъл „да направи нещо, което привържениците и хората, които са зрели за предимствата, да могат да подкрепят". 

Пред журналисти Огнян Герджиков коментира и темата за нов български еврокомисар. Въпросът с назначаването на еврокомисар е много деликатен, каза служебният премиер. По думите му до изборите на 26 март правителството няма да излъчва български еврокомисар. Ако след изборите не се състави правителство, Герджиков ще излъчи еврокомисар.

Припомняме, че България остана без еврокомисар, след като в края на миналата година Кристалина Георгиева обяви, че напуска поста, за да поеме ангажименти в Световната банка.

Вицепремиерът Деница Златева каза, че за подготовката на българското председателство на ЕС са приети ключови действия - направен е анализ на свършеното, а днес МС е приел актуализиран план на тази подготовка. Целта е да се преодолее закъснението в някои области, особено в областта на сигурността.

„Ще докладваме всеки месец какво сме свършили“, заяви Златева.

Възможно е след изборите да влезем в една спирала, което не е добре за никого, каза още Огнян Герджиков, запитан колко време ще управлява неговото правителство. „Ние ще изпълняваме своите задължения, докато има редовно правителство или президентът не реши да назначи друг служебен кабинет“, каза служебният премиер.

Последни новини
Още от Новини