Руските инвестиции в Украйна са скочили с 2,5 пъти за година

Руската федерация е най-големият инвеститор в страната

Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

През 2016 руските инвестиции в Украйна са достигнали нива от $1,667 млрд., което представлява увеличение с 2,5 пъти в сравнение с предходната 2015. Това става ясно от данни, изнесени от Държавната статистическа служба на Украйна, цитирани от РБК.

Размерът на инвестираните средства от руския бизнес в страната почти достига нивата на инвестициите от всички държави от ЕС, взети заедно. Общата стойност на чуждестранните вложените в Украйна чуждестранни капитали е близо $4,4 млрд., което представлява увеличение със 17% в сравнение с 2015, когато в икономиката на страната са се влели $3,76 млрд. от чужбина. Общо в Украйна са инвестирали компании от 77 държави, като най-голям инвеститор се явява Руската федерация.

По данни на украинската статистика преките руски инвестиции в Украйна през 2016 (без да се вземат под внимание Крим и Свастопол, чиято анексация Киев не признава, както и размирният Донбаски регион) са съставлявали $1,667 млрд. или 37,84% от общия брой на чуждестранните инвестиции.

От своя страна всички държави от ЕС са били отговорни за 45% от вложените в украинската икономика чуждестранни капитали, като интересното е, че най-голям инвеститор от тях се оказва Кипър с $427,7 млн.

По данни на статистиката основният интерес на руските инвеститори е насочен към финансовия сектор. Към 1 октомври 2016 в акции на украински банки и застрахователни дружества е бил вложен близо $4,1 млрд. руски капитал, което представлява 88,6% от общия брой на инвестициите от източната съседка на Украйна.

Друга причина за рязкото нарастване на руските инвестиции в страната са и редица сливания във финансовия сектор. През февруари 2016 руската Внешэкономбанк прие решение за увеличаване на капитала на дъщерната си компания – украинската Проминвестбанк с $800 млн. Базираната в Москва ВТБ от своя страна също осъществи финансова инжекция в дъщерната си БМ Банк в размер на 1,65 млрд, гривни или малко над $60 млн.

Последни новини
Още от Новини