Пхенян е екзекутирал петима висши чиновници с противовъздушни оръдия

Причината за разстрелите са били фалшиви доклади, разгневили Ким Чен Ун

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Северна Корея е екзекутирала петима висши държавни чиновници чрез разстрел с противовъздушни оръдия, съобщава южнокорейското разузнаване, цитирано от Associated Press. Причината за смъртните присъди са направени от тях фалшиви доклади, които са „разярили“ севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Информацията на Националната разузнавателна служба в Сеул идва в светлината на все още продължаващото разследване за смъртта на полубрата на севернокорейския държавен глава, който бе убит на 13 февруари в столицата на Малайзия Куала Лумпур. Въпреки че следствието все още не е приключило, Южна Корея смята, че зад смъртта на Ким Чен Нам стои именно Пхенян.

Петимата екзекутирани чиновници са били служители в Службата за национална сигурност на Северна Корея, която до скоро бе управлявана от отстранения от Ким Чен Ун Ким Уон Хонг. Не е ясно обаче какво точно са представлявали тези „фалшиви доклади“, пише още агенцията.

Самият Ким Уон Хонг, който бе смятан за изключително близък до върховния лидер Ким Чен Ун, бе отстранен от поста си по-рано този месец заради обвинения за корупция, злоупотреба с власт и извършвани от ведомството му мъчения. По традиция Пхенян запазва мълчание както и по отношение на уволнението на Хонг, така и по отношение на проведените екзекуции.

Откакто Ким Чен Ун наследи баща си Ким Чен Ир начело на Северна Корея, службите в Сеул многократно съобщаваха за провеждането на екзекуции на високопоставени чиновници, припомня още АР.

Последни новини
Още от Новини