Кремъл обвини САЩ за готвена икономическа блокада

Недобронамерени към Русия елементи искат да попречат на Тръмп да премахне санкциите, смята Москва

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Недоброжелатели по отношение на Русия сред членовете на американския Конгрес се опитват да организират своеобразна икономическа блокада чрез законопроект, който да не позволи на президента на САЩ Доналд Тръмп да облекчи санкциите против Москва. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, предава РИА Новости.

„Нашите недоброжелатели в Конгреса със всички сили се стараят да разрушат и най-малките позитивни наченки във взаимоотношенията (между Русия и САЩ – бел.ред.). През януари тази година те внесоха законопроект, предвиждащ кодификация на въведените от Обама санкции, за да не може Тръмп да ги отмени по своя воля. Освен това се предлага рестрикциите да се разширят и ожесточат, като даже се предвижда използването на шантаж към трети страни, които също да бъдат принудени да ги следват. Тоест, по всичко личи, че се организира нещо като икономическа блокада срещу Русия“, бяха точните думи на Рябков по време на заседание на руската Дума.

Според него „все още този заговор се приготвя в апаратите на профилираните комитети в Конгреса“. „Не бива да изключваме приемането на подобен закон. Защото, отчитайки доминиращите в Капитолия антируски настроения, американските законодатели видимо са способни да преодолеят хипотетично президентско вето“, добави главата на руското външно министерство.

В Москва обаче не „драматизират ситуацията“, защото разбират, че на Тръмп и екипа му е необходимо време, за да отстранят грешките във външната политика и да уточнят приоритетите си, заяви още Рябков. „Ние анализираме, фиксираме и отчитаме всички сигнали, пристигащи от Вашингтон, като ще съдим единствено по делата“, добави той.

 

Последни новини
Още от Новини