Американските власти потвърдиха ръста на икономиката от близо 2%

Потреблението расте с по-бърз темп от първоначалните очаквания

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Икономиката на САЩ е нараснала с 1,9% през четвъртото тримесечие на 2016, оставайки без промяна спрямо предходното четене на данните, като по-бавният ръст на инвестициите на бизнеса и държавата компенсират по-високото потребление на домакинствата, предаде Bloomberg.

Ръстът на БВП е по-слаб от медианната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха щатската икономика да отчете годишен ръст от 2,1%. Потреблението, което заема най-голям дял от икономиката, нараства с 3%, надминавайки прогнозите, показват данни на Министерство на търговията, публикувани днес, 28 февруари.

Резултатите показват, че потребителите продължават да играят основна роля в настоящата експанзия, подпомогнати от стабилизирането на пазара, ниските разходи по кредитирането и повишаващото се доверие. Оптимистичните настроения, свързани с това, че президентът Доналд Тръмп ще понижи данъците, ще намали регулациите и подпомогне инфраструктурните проекти могат да повлияят позитивно на инвестиции тази година.  

Графика: Bloomberg

Данните са в унисон със средния темп на нарастване на икономика от средата на 2009.  

Последни новини
Още от Новини