Военният бюджет на САЩ да се увеличи с $54 млрд., предлага Тръмп

Новите средства за отбрана биха представлявали увеличение с 10% от сегашното ниво на военни разходи

Снимка: Seokyong Lee/Bloomberg News Снимка: Seokyong Lee/Bloomberg News

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп ще предложи в рамките на предстоящия си проектобюджет увеличение на военните разходи на страната с $54 млрд., предава Associated Press. Успоредно със значителното увеличаване на бюджета на Въоръжените сили на САЩ е предвидено и орязване на разходите за редица федерални агенции, както и помощта за приятелски настроени към САЩ сили в чужбина.

Информацията за намеренията на Тръмп е изнесена от служители на Белия дом в телефонен разговор с представители на медиите, като е било поставено изрично условие за анонимност, информира още AP. Служителите в президентската администрация са отказали да излязат официално с имената си, въпреки призивите на Тръмп към медиите да не използват анонимни източници, отбелязва още агенцията.

Конкретните параметри на новия бюджет за армията и федералните агенции, действащи на територията на Съединените щати, ще бъдат официално обявени пред Конгреса през следващия месец. В последствие пък ще станат известни и предлаганите нововъведения в данъчната система и други федерални програми.

Увеличаването на военния бюджет с $54 млрд. (или с около 10% от сегашните нива) ще представлява изпълнение на предизборните обещания на американския държавен глава да подсили въоръжените сили на страната, коментира още AP.

Последни новини
Още от Новини