Туристическо лято 2017 по-силно от 2016

45% ръст на ранните записвания в Германия и 10% в Русия

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

България става все по-търсена дестинация, а ранните записвания при германските туроператори показват 45% ръст. В Русия също се отчита повишаване на заявките с 10%. Това съобщи министър Светла Балтова при откриването на първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ) за тази година в Бургас, съобщават от Министерството на туризма.

Летищата Варна и Бургас общо отбелязват значителни ръстове на планираните полети за активния сезон на редица пазари спрямо 2016 – Холандия - 57%, Франция - 40%, Чехия - 31%, Словакия - 21%, Швеция - 15%, Полша и Финландия по 9%, Германия - 6%. 

Надеждите са за още по-успешно Лято 2017, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, подчертава министърът. 

Балтова съобщава също, че се предвижда през летния сезон на място да бъдат проверени от експертните работни групи по категоризиране 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта.

От началото на 2017 България е участвала на 14 международни туристически изложения със съдействието на министерството. Съизложители в тях са били над 100 компании, общини, организации, а до края на април предстои институцията да реализира още 14 такива участия. На 4 от тях България ще се представи с национален щанд (ITB-Берлин, ITM-Москва, MITT-също в Москва, UITT-Киев), а на останалите с информационен.

На борсата в германската столица на 9 март ще се състои дискусия за българския туризъм, а на 11 март по време на Интурмаркет в Москва - двустранна кръгла маса „Отдих и здраве – съвременни тенденции за развитието на туристическите услуги“.

На 30 март в Букурещ ще бъде организиран българо-румънски b2b туристически форум с над 200 участници.

Последни новини
Още от Новини