ООН ще гласува санкции за Сирия, Кремъл налага вето

Това ще бъде седмият път, в който Русия използва правото си на вето, за да защити съюзника си Сирия

Снимка:Shawn Baldwin/Bloomberg News Снимка:Shawn Baldwin/Bloomberg News

Съветът за сигурност на ООН ще гласува във вторник (28 февруари) проекторезолюция за налагането на санкции на Сирия заради обвиненията за използване на химически оръжия от страна на официален Дамаск. Това предава France Presse, позовавайки се на дипломатически източници.

Очаквано това предизвиква ответна реакция от страна на Москва, като Кремъл обещава, че ще използва правото си на вето, за да блокира готвената мярка. Това би бил седмият път, в който Руската федерация използва това си право, за да защити своя съюзник Сирия, коментира агенцията.

Гласуването ще се проведе в 11:30 часа Източно стандартно време (18:30 българско време – бел.ред.) в централата на световната организация в Ню Йорк.

Готвените рестрикции, внесени в ООН от Съединените щати, Великобритания и Франция, предвиждат да бъдат въведени ограничения за 11 души и 10 организации, съпричастни с използването на химическо оръжие от страна на режима на Башар ал-Асад по време на продължаващата вече над половин десетилетие гражданска война в Сирия.

Последни новини
Още от Новини