Изборите в България - крайъгълен камък за бъдещето на Южен поток

Унгария счита за възможно възраждането на проекта

Тръби за южен поток на замразена работна площадка в Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Тръби за южен поток на замразена работна площадка в Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

След парламентарните избори в България ще може да се говори за възможността да бъде възобновен проектът „Южен поток“. Такова мнение изказва в интервю за руската информационна агенция РИА Новости унгарският външен министър на Петер Сиярто.

Според първия унгарски дипломат Будапеща е крайно заинтересована от реализацията на проекта.

„Смятам, че има смисъл да изчакаме изборите в страната, да видим каква позиция ще бъде заета. Възраждането на този проект е изцяло в интерес на Унгария. И не само на Унгария, също така и на Сърбия, Босна и Херцеговина, както и на самата България. Ние, западнобалканските и централноевропейските страни, сме заинтересовани от проекта“, заявява Сиярто.

По думите на министъра отказът от „Южен поток“ е бил „типичен пример за прилагане на двойни стандарти“. „Северен поток“ е реалност, а той се различава от „Южен поток“ единствено по списъка от европейски компании, работещо по него, смята още унгарският първи дипломат.

Въпросът за подновяване на проекта е бил повдигнат и от Виктор Орбан по време на срещата му с Владимир Путин в Будапеща, казва още Сиярто. По време на визитата на главата на Кремъл в унгарската столица Орбан е заявил, че Унгария „действително желае да съживи този проект“.

РИА Новости припомня, че през ноември 2014 Русия е обявила преустановяването на работните дейности по „Южен поток“ „поради неконструктивната позиция на ЕС“. Тогава руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се нуждае от „железобетонни гаранции“ от страна на София за да се върне към реализацията на проекта.

Въпреки че нито оттеглилият се от властта кабинет на Бойко Борисов, нито служебното правителство на Огнян Герджиков са предприели конкретни ходове по казуса, в медийното пространство се появиха изказвания на високопоставени руски представители, които изразяват оптимизъм относно възобновлението на проекта.

По рано тази година главата на „Газпром“ Александър Медведев заяви, че българската страна се стреми да се върне към реализацията на „Южен поток“. През февруари пък търговското аташе на Руската федерация в София каза, че има възможност проектът да бъде осъществен, не давайки обаче подробности по казуса, и не уточнявайки дали това е позицията на официална София.

Последни новини
Още от Новини