Китай ще даде шанс на повече компании да се листнат на борсата

Председателят на китайския регулатор обещава сериозен напредък в осъществяването на пазарните реформи

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Китай обмисля да позволи на повече компании да се листнат на борсата в опит да подкрепи икономическото развитие на страната, обявиха китайските регулаторни органи днес, 26 февруари, отхвърляйки опасенията, че по-голямото предлагане на акции може да създаде натиск на пазара, предаде Bloomberg.

Възстановяването на капиталовия пазар от срива през 2015 е по-силно отколкото се очакваше, което би позволило осъществяването на повече първични публични предлагания (IPO), коментира председателят на Китайската регулаторна комисия по ценни книжа Лу Шъю. Съкращаването на времето, необходимо за одобрение на проспекта за дебютиране на една компания на борсата през 2016 бе посрещнато позитивно от пазара, каза той, добавяйки, че предишни практики на забавяне или спиране на подобни сделки с оглед на турбуленциите на пазара не са доказали своята ефективност.

„Влизането на нови компании може да повиши ликвидността на пазара и доведе до привличането на допълнителен капитал“, коментира председателят на комисията пред журналисти.

С ускоряването на IPO-тата след възстановяването на пазара от загубите, достигащи $5 трлн. през лятото на 2015, през този месец регулаторът също анонсира нови правила за допълнително набиране на средства от листваните компании. Стабилността, която бе най-голямото очакване сред пазарните участници през миналата година, остава ключов фактор и през тази година. Освен това, от Комисията поясниха, че имат за цел да постигнат значителен напредък по реформите на пазара. 

Над 600 компании търсят одобрение за излизане на борсата, коментира вицепредседателят на Комисията Фан Сингхай по време на Световния икономически форум в Давос миналия месец. Китайската регулаторна комисия по ценни книжа е одобрила проспектите на 280 компании за дебютиране на борсата, а 248 от тях са завършили успешното първото си IPO, посочи Лу.

Последни новини
Още от Новини