Бундесбанк: Британските банки вероятно ще изгубят пълния си достъп до ЕС след Brexit

Малко вероятно базираните във Великобритания банки да успеят да запазят т.нар. "паспортни права", които биха им позволили да продават услуги си в рамките на ЕС

Изглед от Лондон Снимка: Jason Alden/Bloomberg Изглед от Лондон Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Базираните във Великобритания банкови операции е малко вероятно да запазят достъпа до единния пазар на Европейския съюз след "Брекзит" и поради това е желателно да има преходен период, за да се даде възможност за процес на релокация, заяви в петък висш представител на Бундесбанк, цитиран от БНР.

Трябва да се има предвид, че британският премиер Тереза Мей подчерта многократно, че Великобритания възнамерява да напусне единния пазар на ЕС и вместо това ще търси постигането на ново споразумение за свободна търговия, за да може страната да продължи облекчените продажби на стоки и услуги в останалите членки на съюза.

Андреас Домбер, който е член на изпълнителния съвет на германската централна банка и отговаря за регулирането на финансовите пазари, обаче заяви, че е малко вероятно базираните във Великобритания банки да успеят да запазят т.нар. "паспортни права", които биха им позволили да продават услуги си в рамките на ЕС.

Изглежда, че перспективите за британски достъп до пазара на ЕС изглеждат по-скоро неясни, отбеляза Домберт в петък по време на откриването на офис в Лондон на компанията "Зеб" - немска консултантска фирма, фокусирани върху финансовите услуги.

Великобритания би могла да потърси т.нар. "еквивалентен" статут, при които ЕС ще признае, че британският регулаторен режим е същия като този на съюза, от което следва, че британските регулаторни институции ще получат отново достъп до блока. Г-н Домберт обаче посочи, че такъв статут вероятно би бил прекалено несигурен за банките, взимащи дългосрочни решения за тяхното местоположение. Той добави, че досега не е имало прецедент, при който финансовите услуги са били "напълно интегрирани" в дадено споразумение за свободна търговия между ЕС и друга страна.

Членът на Бундесбанк също така предупреди, че предоставянето на преходен период, който да даде на банките по-дълъг период от време, за да премесят някои от техните операции от Лондон, може да се окаже политически трудно, дори ако в това има икономически смисъл.

Той дори смята, че е възможно предстоящите две години на преговори да приключат без споразумение, оставяйки по този начин Великобритания да излезе от единния европейски блок без никаква конкретна сделка - резултат, който ще бъде икономически вреден както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Докато икономическата политика ще бъде, напълно естествено, важна тема по време на преговорите, ние не трябва да разчитаме, че икономическият разум ще бъде основополагащия принцип при тези преговори, посочи Домберт.

Мнозина банкерите се опасяват, че подобен изход от "Брекзит" ще прекъсне достъпа до сложни финансови инструменти на бизнесът и на инвеститорите в цяла Европа, тъй като предоставянето на тези продукти е концентрирано главно в Лондон.

Андреас Домберт призна, че евентуалното внезапно спиране на достъпа до финансови продукти, които позволяват на бизнесът и на инвеститорите да управляват валутните и други рискове, би могло да застраши финансовата стабилност на континента. Той обаче изрази увереност, че финансовите институции ще се подготвят за всякакъв възможен резултат от преговорния процес.

Ние работим с презумпцията, че финансовият сектор ще се адаптира към какъвто и да е изход от преговорите и това няма да доведе до увеличаване на рисковете пред финансовата стабилност, заяви представителят на Бундесбанк.

Последни новини
Още от Новини