Тайните на Гранд Сентрал

Репортаж на Bloomberg

Гара Гранд Сентрал в Ню Йорк. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Гара Гранд Сентрал в Ню Йорк. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Около 750 000 души минават през историческата гара в Ню Йорк Гранд Сентрал всеки ден. По-голямата част от помещенията в сградата в стил Ар Деко от 1913 обаче винаги остават скрити от пътниците. Bloomberg надникна в някои скрити кътчета на гарата и засне този репортаж – гледайте го във видеото.

Всичко започва оттук. Може да идвате от друга част на Ню Йорк или да правите трансфер, всеки път ще минете през Гранд Сентрал.

Прекрасна стара сграда сред небостъргачите в Манхатън, която си съперничи с Айфеловата кула като инженерно постижение на 19в.

След поредица от реставрации, реновации и разширения, днес тя отново е пълна с пътници, които могат да се отбият в някои от ресторантите и магазините на Гранд Сентрал.

Посетителите я описват като дворец или филм. Тук са снимани Мъже в черно, Пътят на Карлито, Котън клуб и др.

 

Ню Йорк не забравя един от любимите на поколения архитектурни паметници.

Гарата е реставрирана през 1990. Генералният план на Гранд Сентрал е представен и приет на публично изслушване и реновацията на сградата е осигурена с 159 млн. долара. Централната чакалня е реставрирана през 1992, а от 1994 гарата се управлява от Transportation Authority чрез оператора GCT Inc.

Гранд Сентрал е построена 100г. по-рано по проект на Джон Снук и отворена през 1871. След това са правени няколко разширения и подобрения на перона. През 1900 вътрешните реновации прави арх. Самюел Хъкъл.

Гарата е свързана с частично затворени вече топли връзки със съседните сгради.

Истински град в града.

Въпреки че е била наречена Grand Central Terminal още от 1913, мнозина продължават да я наричат Grand Central Station, което е името на съседен пощенски клон и на старата гара, на чието място е построена.

 

Гранд Сентрал е номер 7 в Топ 10 най-интересни обекти, които трябва да видите в Ню Йорк според Tripadviser. И е един от малкото безплатни.

Последни новини
Още от Новини