Brexit ще струва $63 млрд. на Великобритания?

ЕС иска Обединеното кралство да плати излизането си от съюза

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Законодателите от Консервативната партия на Тереза Мей се възпротивиха на твърдението на австрийския канцлер Кристиан Керн, че Великобритания ще трябва да плати $63 млрд за излизането си от ЕС, предаде Bloomberg.

Керн бе първият, който постави приблизителна цена за Brexit, в интервю пред Bloomberg във вторник. Английският парламент реагира много остро на думите на Керн, че „няма безплатен обяд“, като обяви, че сумата е нелогична и, че от Европейския съюз „се държат като деца“. Законодателите добавиха, че дори самият факт, че австрийският канцлер говори по тази тема, е абсурден. По думи Иън Дънкън Смит, член на парламента на Великобритания, те са платили толкова много, че могат да имат „не обяда, а целия ресторант“.

Преговорите около Brexit изглеждат нестабилни и изострени от самото начало. Лиъм Фокс, търговският секретар на Великобритания, каза, че самата идея да се плати на ЕС за напускането му е абсурдна и добави, че Обединеното кралство няма да плати за проекти, започнати от ЕС след ноември. В процеса на преговорите между ЕС и Великобритания ще бъде обсъдена стойността на това задължение и дали ще се стигне до плащането му.

Последни новини
Още от Новини