Бивш директор на МВФ осъден на 4,5 г. затвор за мошеничество

Финансовата схема, при която са укрити милиони евро, е използвана за избягване на данъчно облагане

Родриго Рато на пресконференция на МВФ в централата на организацията във Вашингтон. Снимка: Jay Mallin/Bloomberg News Родриго Рато на пресконференция на МВФ в централата на организацията във Вашингтон. Снимка: Jay Mallin/Bloomberg News

Ръководилият три години (от 2004 до 2007) Международния валутен фонд – испанският банкер Родриго Рато, е осъден на 4 и половина години затвор за мошеничество. Такова решение е взел съдът в Мадрид, съобщава El Pais.

Бившият ръководител на МВФ, заемал и редица важни постове в държавния и частния сектор в Испания (Рато беше министър на икономиката в иберийската страна от 1996 до 2004 – бел.ред.), е осъден по обвинения за злоупотреба с т.нар. „черни карти“, използвани за укриване на средства.

Магистратите потвърждават обвиненията на прокуратурата, че ексръководителят на МВФ, както и някои от бившите директори на банките Caja Madrid и Bankia, които е управлявал и самият Рато, са осъществявали в периода 1999 - 2012 незаконни транзакции на тези карти, които не са били описвани документално с цел да останат тайна за данъчните служби. Най-голяма присъда получава бившият управител на Caja Madrid Мигел Блеса, който е осъден на 6 години лишаване от свобода.

Според съда участниците във финансовата схема са похарчили за лични нужди около €15 млн. от тези средства. Злоупотребите включат редовни посещения на скъпи ресторанти, закупуване на дизайнерски дрехи и екзотични екскурзии в чужбина.

Общо замесените в нелегалните операции са 66 души от различни нива на висшия мениджмънт на банковите институции, като фактически всички от тях са признати за виновни. Един от обвиняемите обаче е починал по време на разследването и последвалия съдебен процес.

Последни новини
Още от Новини