САЩ могат да оттеглят подкрепата си от сирийската опозиция

Целта е да бъде поставен фокус върху унищожаването на ИДИЛ

Снимка: George Frey/Bloomberg News Снимка: George Frey/Bloomberg News

Съединените щати могат сериозно да изменят насоката на стратегията си за борба с „Ислямката държава“, включително и съкращавайки или преустановявайки подкрепата си за умерената опозиция и кюрдските бунтовници. Това съобщава американското издание Washington Post, позовавайки се на свои източници от американската администрация.

Както е известно, новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп поръча на отговорните органи от силовия апарат на страната да разработят до края на февруари план за унищожението на ИДИЛ.

Базисният фокус на САЩ в новата им доктрина по сирийския казус ще бъде концентриран основно върху борбата с „Ислямска държава“ и подобните на нея джихадистки групировки, като няма да бъде губен ресурс за разрешаването на „гражданската война и налагане на демокрация“, коментират източниците на изданието.

Както по-рано съобщиха световните агенции, американският държавен глава Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган са постигнали договорка за съвместни действия срещу ИДИЛ в сирийските градове Ел Баб и Рака, като също така са стигнали до консенсус по въпроса за създаването на зони на безопасност в близкоизточната страна. От своя страна Ердоган е призовал Тръмп да прекрати поддръжката на кюрдските сили за самоотбрана – т.нар. пешмерга, които са считани от официална Анкара за терористична организация, свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (PKK).

Промяната в близкоизточната доктрина на САЩ може да отвори вратите към бъдещо стопляне на взаимоотношенията по оста Вашингтон – Москва, коментират събеседниците на Washington Post. „Предложените промени също така потенциално отварят вратите за сътрудничество с Русия, чиято авиация по-рано помогна на турските военни“, пише изданието.

Към настоящия момент по официални данни на Пентагона в Сирия са дислоцирани около 500 военнослужещи от специалните сили, както и военни съветници, които оказват помощ на местните силови групировки в борбата им с ИДИЛ.

Последни новини
Още от Новини