Льо Пен увеличава преднината си във Франция

Лидерът на Националния фронт обаче остава с малки шансове за победа на втория тур

Марин Льо Пен по време на пресконференция в Париж, проведена на 26 януари. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Марин Льо Пен по време на пресконференция в Париж, проведена на 26 януари. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Лидерът на крайнодясната френска партия Национален фронт Марин Льо Пен увеличава преднината пред опонентите си на предстоящите в края на април в страната президентски избори. Това гласят резултатите на актуално социологическо проучване, проведено от агенция BVA-Salesforce и цитирано от световните медии. Въпреки покачващия се процент преднина на Льо Пен на първия тур обаче, тя почти със сигурност ще изгуби във втория кръг на вота, сочи извадката.

Според изследването на актуалните нагласи сред френските избиратели подкрепата за Льо Пен бележи 2,5 процентов ръст до нива от 27,5% в сравнение с последната извадка, проведена на 4 февруари.

Лек спад отбелязва и един от основните конкуренти на лидера на Националния фронт Еманюел Макрон, сочен от редица проучвания за най-вероятен наследник на настоящия държавен глава Франсоа Оланд. Рейтингът на политика е с 1% надолу до нива от 21%. Другият важен играч в борбата за президентското кресло – кандидатът на Републиканците Франсоа Фийон, би могъл да разчита на подкрепа от 19% от избирателите.

Едва ли ще има някаква интрига на втория тур на изборите, който ще се проведе в началото на май, сочат данните от извадката. Облечена в цифри, подкрепата за Еманюел Макрон ще е с над 20% по-висока от тази за Льо Пен. Конкретно съотношението в електоралната подкрепа за двамата е 61% на 39% за Макрон.

Съществува шанс изследването да не отразява по-най точен начин нагласите на французите към днешния момент поради факта, че е било проведено в неделя и понеделник (19 и 20 февруари). Тази възможност се обуславя от изключително динамичния характер на предизборната кампания в страната, коментират от BVA-Salesforce.

Проучването също така не разглежда шансовете на центристкия кандидат Франсоа Байру, който вчера (сряда, 22 февруари) обяви, че застава напълно зад кандидатурата на Макрон.

Вчерашният ден бе белязан и от проблеми в лагера на националистите, като стана известна новината, че началникът на щаба на Марин Льо Пен е обект на разследване от компетентните органи по обвинения за злоупотреба с европейски пари.  

Последни новини
Още от Новини