В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Expat SOFIX ETF получи регистрация във Великобритания

Никола Янков, управляващ директор на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, В развитие, 23.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Новините, че Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е получила регистрация от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) коментира в студиото на В развитие с водещ Делян Петришки управляващият партньор в компанията Никола Янков.

Как ще се подсигури успехът на двойното листване? „Листингът в Лондон ще се случи след около месец – месец и половина. Той така или иначе ще стане факт, тъй като т.нар. борсово търгувани фондове с лицензи от европейски регулатори минават по опростена процедура за листване на официалния сегмент за ETF на Лондонската борса. Но за разлика от други акции на български емитенти, които се предлагат в чужбина, ETF върху SOFIX е нещо по-различно. Той е отворен фонд, като мисията му е да направи една „дебела връзка“ на парични потоци от чужбина към българския капиталов пазар. Именно с този замисъл бе създаден този фонд през миналата година. Българският капиталов пазар трябва да се събуди и начинът това да се случи е да дойдат свежи пари отвън“, коментира Янков.

Каква е целта на излизането Expat Capital извън рамките на България? Искаме да събудим пазара като осигурим удобен, лесен, евтин, бърз и прозрачен начин за всички чуждестранни инвеститори с фокус върху развиващи се пазари като България, да могат да купуват у нас без да имат брокерска сметка при български брокери, както е досега“, заявява още управляващият партньор на компанията.

Как ще се осигури ликвидност? В ETF-ите има задължение за осигуряване на ликвидност от страна на маркет-мейкъри за разлика от нормалните акции, листнати за търговия. Както и в България, където имаме 3 маркет-мейкъра на пазара, така и в Лондон има такова изискване, и ние ще го спазим. Така всички инвеститори, които купуват и продават акцията на ETF-а, ще имат предоставени котировки от маркет-мейкър. Това гарантира ликвидност, гарантира обеми, гарантира стабилност на цената и гарантира близост на цената до нетната стойност на активите.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие