САЩ поддържа проекта за азербайджански газ в Европа

Проектът Южен газов коридор цели диверсификация на газовите доставки на Стария континента

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Новата администрация във Вашингтон ще продължи да подкрепя проекта за Южен газов коридор, предназначен за транспортиране на газ от Азербайджан към Европа. Това заяви зам.-секретарят на САЩ по енергийна дипломация Робин Дънигам на среща с азербайджанския президент Илхам Алиев в Баку, предава ТАСС.

„Новата администрация в САЩ ще продължи с поддръжката си за проекта за Южен газов коридор и енергийната безопасност на Европа“, са точните думи на Дънигам. По нейните думи отчетлива демонстрация за това е „участието на американски представител на предстоящата на 23 февруари в Баку трета среща на министрите в рамките на Консултативния съвет на проекта за Южен газов коридор“.

От своя страна азербайджанският държавен глава заявява, че в рамките на проекта е свършено огромно количество работа, като така той „вече е много близко до финалния си стадий“.

В предстоящата утре среща участие ще вземат енергийни министри от редица страни, ангажирани с проекта, като Турция, Гърция, Италия, Хърватия и т.н., в това число и България. Ще се включи и специална делегация от ЕС, представители на САЩ и Великобритания, както и такива на световни финансови структури като Световната банка, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и др.

Проектът за Южния газов коридор предвижда строителството на дълъг 3 хил. км тръбопровод на стойност $45 млрд., който да минава през територията Грузия, Турция, Гърция и Албания до крайната си дестинация – Италия. Очаква се доставките на газ по тръбата да започнат в периода 2019-2020. В първоначалния етап се предвижда да се доставят общо 16 млрд. куб. м газ – 6 млрд. за Турция и 10 млрд. за Европа.  

Последни новини
Още от Новини