Порошенко предупреди за опасност от пълномащабна война с Русия

През 2017 Киев ще отдели около $333 млн. за превъоръжаване

Петро Порошенко отговаря на журналистически въпрос на пресконференция, проведена по време на визитата му в Токио. Снимка:Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Петро Порошенко отговаря на журналистически въпрос на пресконференция, проведена по време на визитата му в Токио. Снимка:Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Украинският президент Петро Порошенко за пореден път коментира опасностите, пред които според него е изправена Украйна в лицето на експанзивната политика на Кремъл. Този път думите му бяха насочени към възможността от реален и пълномащабен военен конфликт между Москва и Киев, какъвто според Порошенко е напълно реален.

„Руският военен контингент, намиращ се на югоизток, както и този в Приднестровието, по мое дълбоко убеждение, по всяко време би могъл да бъде използван за атака на нашата територия и заплашва границите ни“, цитира думите на украинския държавен глава РИА Новости. Изказването си той е направил по време на заседание на генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Кремъл търпи критики от страна на Порошенко и заради увеличаването на военното си присъствие на полуостров Крим.

„Заплахата от пълномащабна война с Русия не е изчезнала“, добавя той.

Украинският лидер също така заявява, че властите в Киев през 2017 ще отделят за разработка и покупка на ново въоръжение сумата от 9 млрд. гривни (около $333 млн.).

Последни новини
Още от Новини