МВФ усилва вниманието си към ислямското банкиране

При ислямското кредитиране финансовата помощ не се отпуска срещу лихва, а банката става съсобственик на бизнеса

Снимка: Charles Pertwee/Bloomberg Снимка: Charles Pertwee/Bloomberg

Банковият бизнес въз основа на ислямската религия присъства в 60 страни по света, като общият обем на активите му към 2016 се оценява на $1,5 трлн. За сравнение в края на 90-те години на миналия век финансовите средства, циркулиращи в него, са били в размер на едва $100 млрд. В 14 страни от Близкия Изток и Азия като Малайзия, Кувейт и Саудитска Арабия той е от системна важност, като делът му превишава 15% от общите активи на банковия сектор в страната.

Тези цифри привежда Международният валутен фонд в своя справка от вторник, цитирана от ТАСС. Документът е изготвен във връзка с „неодавнашното одобрение“ на ръководството на фонда за засилване на усилията по укрепване на финансовата стабилност в страни, където е разпространено предоставянето на банкови услуги въз основа на исляма.

Според данните на МВФ в световен мащаб ислямските банки все още заемат под 2% от банковия сектор. Отбелзава се обаче, че подобни институции „бързо се увеличават и привличат все повече вниманието на регулаторите и политическите ръководства“. Фондът призовава повсеместно да се внедрят стандартите, приети през 2015 от Съвета по ислямски финансови услуги в Куала-Лумпур и да се „отстранят регулативните пропуски“. Като възможни мерки се споменават изработване на действащи регулационни механизми по отношение на проблемните банки, създаване на финансови „застрахователни мрежи“ и пускането в циркулация на активи като т.нар. „сукук“ (ислямски държавни облигации – бел.ред.).

Ислямското кредитиране е развило широка база в редица мюсюлмански държави, но вече си преправя път и в Европа, като подобен род институции действат в страни като Германия и Русия например. Основен принцип на този тип банкови услуги е, че финансовата помощ не се отпуска срещу лихва, а се действа на принципа на поделената отговорност, т.е. банката се явява съсобственик на кредитирания бизнес.

Последни новини
Още от Новини