Марин Льо Пен с двама арестувани съветници

Съмненията са, че те са заемали фиктивни позиции в Европейския парламент

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Двама от съветниците на кандидат-президента Марин Льо Пен са задържани за разпит, предаде Bloomberg. Това се случва в същата седмица, в която френските власти разследваха централата на партията ѝ „Национален фронт“ по съмнения за използване на европейски пари за плащане на заплатите им.

Личният охранител на Льо Пен и бившият началник на кабинета на Националния фронт са задържани. Има съмнения, че са наети на работа като асистенти в Европейския парламент без да извършват каквато и да е дейност в нея. Льо Пен отхвърли всички съмнения и нарече тяхното разследване и арестуване политически заговор срещу нея. Европейският парламент поиска от нея да върне сумата, похарчена за фиктивните позиции на двамата ѝ съветници, възлизаща на €336,146. Тя отказа да върне парите и каза, че позициите им съвсем не са били фиктивни.

Според OpinionWay, агенция за изследване на общественото мнение, партията на Льо Пен е първа сред обществото с 26% от гласовете на първи кръг на президентските избори във Франция. Въпреки че няма проучване, което да сочи, че тя ще спечели в крайна сметка изборите, Льо пен все повече и повече скъсява разстоянието в процентите със съперниците си.

Последни новини
Още от Новини