Мей: Задействаме Член 50 до края на март

Brexit премина първата битка в Камарата на лордовете

Тереза Мей, министър председател на Великобритания. Даунинг стрийт 10, Лондон, Великобритания. 17.02.2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Тереза Мей, министър председател на Великобритания. Даунинг стрийт 10, Лондон, Великобритания. 17.02.2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Министър председателят на Великобритания Тереза Мей спечели първия сблъсък с горната камара на парламента. Сега ѝ предстои нова битка: Brexit да премине без значителни промени, пише Bloomberg.

Преговорите в Камарата на лордовете отне 20 часа в продължение на два дни. Дори собствената партия на Мей, консервативната, е силно вероятно да опита да промени Член 50.

На 27 февруари ще започне вторият етап по изпълнение на плана за напускане на ЕС. Мей иска да започне Brexit до края на март. За да се случи това, трябва законодателите да я подкрепят. След като изгуби делото във Върховния съд, в опит да прескочи ролята на парламента, се наложи Мей да премине и през това изпитание.

Дебатите продължават

Проектът ще премине през още дебати в следващия понеделник и сряда. Тогава законодателите ще могат да го променят, ако сметнат за нужно. Очаква се промените да са свързани с правото на европейските граждани да останат в Обединеното кралство след Brexit и да се гарантира последната дума на Парламента в договарянето около напускането на ЕС.

Членовете на консервативната партия, които са членове и на камарата на лордовете, искат Мей да им позволи право на свободен вот, за да могат да вземат решение по съвест, а не да приемат заповеди. Въпреки, че се очаква Камарата на лордовете да нанесе някакви промени, Мей и секретарят по Brexit смятат, че ще могат да задействат Член 50 до края на март.

Главната цел

Brexit министърът Джордж Бриджес каза, че единствената цел на Член 50 е да започне процедурата по напускане на ЕС, а не да ограничава способността за водене на преговори на правителството. Той каза, че процедурата по Brexit не трябва да се прекратява и не трябва след изпълнението му да се прави опит за връщане обратно в ЕС. От Лейбъристката партия, която е главна опозиция на консервативната партия на Мей, казаха, че ще се опитат да наложат промени, но няма да спират проекта. Въпреки това, и в двете партии няма единно решение.

Последни новини
Още от Новини