Заради заплахата от тероризъм Париж е изгубил 1,5 млн. туристи

Най-голям е спадът на посетителите от Китай и Япония

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

В резултат на терористичните атаки през 2016 френската столица Париж и областта Ил де Франс, чийто център е градът, са посетили 1,5 млн. по-малко туристи в сравнение с предходната 2015. Данните съобщи днес парижкият Регионален туристически комитет, предават френските и световните медии.

Така броят на човекодните, указващи степента на заетост на легловата база в Париж и региона, е намалял с 8,8% по отношение на чуждестранните туристи и с 4,7% по отношение на френските такива.

Както се вижда от данните, най-силен е спадът в броя на чуждестранните туристи. Посетителите от Китай, чиито граждани са третият по големина дял сред всички туристи, посетили страната, са намалели с 268 хил. или с 21%. Подобна е тенденцията и с гражданите на Япония, посетили европейската държава. Те са намалели с 225 хил., което е спад с 41,2%. Трендът неминуемо оказва негативно влияние на бизнеса, тъй като по традиция именно туристите от тези две страни харчат най-много за услуги, извън подсигурения им пакет като ресторанти, атракциони и др.

Спад се забелязва и в броя на посетителите от Стария континент – туристите от Италия са намалели с 26,1%, тези от Великобритания с 8,6%, а тези от Испания с 9,9%. Гостите от Русия също бележат сериозен спад с 27,6%. Американците, които представляват най-голямо перо от общия брой на туристите, са намалели с 100 хил. души или с 4,9%.

Респективно намалелият туристопоток се отразява не само на частния бизнес, а и на обществени институции като музеите например. Лувърът са посетили с 13% по-малко хора, музеят Орсе – 12,9, а дворецът Версай 9,8%. Намаляват и посетителите на редица забележителности във френската столица. Например на Триумфалната арка са се любували с 24% по-малко хора, а Дисниленд е отбелязал спад от 9,5%.

В края на годината обаче се забелязва известно раздвижване на сектора, дължащо се на коледните и новогодишни празници, като числото човекодни тогава бележи 12,5% ръст, а общият брой на туристите е скочил с 581 хил. души.

Последни новини
Още от Новини