Юнкер: Гръцката криза е вечна

Председателят на ЕК изрази и надежда за скорошно решаване на гръцкия дългов ребус

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Финансовата криза в Гърция е вечна, заяви днес на пленарна сесия на белгийския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предават световните агенции. Но въпреки това главата на ЕК изразява надежда за скорошното разрешаване на казуса и излизането на Атина от дълговата спирала.

„Гръцката криза е вечна, но се надявам скоро да бъде намерено решение“, са точните думи на Юнкер пред белгийския парламент.

„Прекарах първата половина на 2015 работейки само и единствено върху гръцката криза, която е вечна и все още продължава. Но тя върви към разрешаването си, искам да вярвам в това заради Гърция и заради себе си“, заявява още главата на ЕК.

Фиаското на финансовата и икономическата система на южната ни съседка започна с разгарянето на глобалната финансова рецесия през 2009. От тогава досега държавният дълг на страната се е увеличил 3 пъти, а брутният вътрешен продукт пък се е свил с 25% от нивата си преди кризата. За да успее да обслужи дълга си, Гърция бе принудена да подпише с международните си кредитори трета помощна програма, която предвижда намаляване на бюджетния дефицит чрез редица реформи в данъчната и икономическата система на страната. Тези икономии пък от своя страна резонират в отпушване на социалното недоволство и чувството за икономическа несвобода в населението на страната.

Последни новини
Още от Новини