Китай: Търговската война със САЩ не трябва да стои като възможност

Сътрудничеството е от полза и за двете страни, коментира министърът на търговията на Китай

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg *** Local Caption *** Gao Hucheng Снимка: Qilai Shen/Bloomberg *** Local Caption *** Gao Hucheng

Търговска война между двете най-големи икономики САЩ и Китай не трябва да стои като опция. Това заяви министъртът на търговията на Китай Гао Хучън на брифинг в Пекин днес, 21 февруари, предаде Bloomberg.

Историята показва, че Китай и САЩ могат да преодолеят търговските различия чрез преговори, коментира Гао, добавяйки, че неразбирателствата са неизбежни предвид степента на търговия.

Китай постепенно ще даде тласък на двустранните икономически отношения и ще адресира конфликтите по правилния начин, коментира той.

„Сътрудничеството е от полза и за двете страни, докато конфронтацията може само да нанесе щети“, каза той.

Президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи наказателни тарифи върху китайските стоки с цел създаването на повече работни места в производствения сектор в САЩ. 

Независимо от това как се променя политиката на САЩ спрямо Китай двустранните икономически отношения в крайна сметка трябва да бъдат върнати в посока, която е от полза и за двете страни, коментира Гао. Той отбеляза няколко примерa в историята, в това число казуса с правата на интелектуална собственост през 90-те и дебата за валутната манипулация през 2010, така че да илюстрира, че страните могат да намерят обща пресечна точка.

Ако САЩ осъществи тарифните си планове, Китай ще ги оцени внимателно и ще отговори според тях, коментира Гао. Правителството също ще използва правилата на Световната търговска организация, за да защити собствеността и легитимните права на китайски компании, когато е необходимо, каза той. 

Последни новини
Още от Новини