И Русия може да тръгне по пътя на ограничаване на кеша

Обсъжданите мерки са част от борбата на Кремъл със сивата икономика

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската федерация скоро може да се влезе в списъка на страните, ограничаващи плащанията в брой за крупни покупки. Министерството на икономическото развитие и Министерството на финансите на страната обсъждат редица методи за ограничаване на сивата икономика, като именно слагане на таван на кешовите трансфери е мярката с най-голям фокус на интерес. За действията на ведомствата информира „Ведомости“, позовавайки се на източници от институциите, като все още няма официално потвърждение от страна на Кремъл.

Все още няма постигнат консенсус какъв да бъде възможният таван, но основната идея е да бъдат ограничени плащанията „на ръка“ за скъпи покупки като жилища, автомобили и луксозни стоки.

Според източниците на изданието, ако бъдат одобрени, готвените мерки могат да влязат в сила още в икономическия план на правителството за периода 2018-2020. Самите руснаци от своя страна пък отдават ясно предпочитанието си към плащането в брой, сочи статистиката. За първите девет месеца от 2016 притежателите на на дебитни и кредитни карти са изтеглили налични в размер на 19 трлн. рубли (около $330 млрд.), а са платили с карта стоки и услуги едва за 8,7 трлн. Рубли ($150 млрд.). Дялът на парите в обращение като процент от БВП на страната е около 9%, сочат данни на руската централна банка. Редица бизнеси, като автосалоните например, също предпочитат да разменят продуктите и услугите си за пари в брой.

Това не е първият път, когато в Русия е била лансирана идеята за лимитиране на кешовите плащания. През 2012 година финансовото ведомство на страната излиза с предложение да се сложи таван на подобен род транзакции първо на 600 хил. руб. ($10 хил.), след което ревизира предложението си до 300 хил. руб. ($5 хил.). Предвидена е била и строга санкция за евентуалните нарушения – глоба, идентична по размер на направената транзакция. Тогава като пречка за въвеждането на мерките са се явили неготовността на финансовата инфраструктура и някои политически усложнения, припомня за „Ведомости“ висш държавен служител от финансовата сфера.

Последни новини
Още от Новини