Френската икономика расте с най-бърз темп от 2011

Общият PMI индекс се покачва от 54,1 пункта до 56,2 пункта през февруари

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Подобряването в сектора на услугите през февруари даде тласък на бизнес активността във Франция, която се ускорява с най-бърз темп от почти 6 години, съобщи Bloomberg.

Общият PMI индекс се покачва от 54,1 пункта през януари до 56,2 пункта, показват данни на IHS Markit. Това е осмо поредно четене на данните, преминаващи психологическата граница от 50 пункта, която разделя експанзия от свиване. Данните също така надминават оценките на икономисти, които очакваха индексът да отчете 53,8 пункта. Измерителят за активността в сектора на услугите се покачва до най-високото си ниво от средата на 2011, докато индикаторът, който следи производствената активност, остава без промяна.

Източник: IHS Markit

„Секторът на услугите остава двигател на растежа като цяло, както се вижда от повишението на новите поръчки и заетостта, най-рязкото от 5 години и половина и в двете сфери“, коментира Алекс Гил, икономист в базираната в Лондон компания. „Картината също така е позитивна за производителите, макар и не дотам толкова оптимистична".

Икономическото възстановяване на Франция изостава от това на еврозоната през последните години, в резултат на което безработицата се задържа на ниво от 10%, ограничавайки възможността на френския президент Франсоа Оланд да съкрати бюджетния дефицит.

Въпреки това компаниите в частния сектор са най-оптимистично настроени относно перспективите за растеж през следващите 12 месеца от над четири и половина години, коментират от IHS Markit, подчертавайки подобрените икономически условия и прогнозите за ръст на продажбите. 

Последни новини
Още от Новини