Естония предупреждава за възможни руски провокации срещу НАТО

Един от методите е т.нар. „меден капан“, когато привлекателни жени биват внедрени сред военнослужещите с цел вербовка

Снимка: Dmitry Beliakov/Bloomberg News Снимка: Dmitry Beliakov/Bloomberg News

Началникът на външното разузнаване на Естония Мик Маран отправи предупреждение за възможни руски провокации към британските военни, които ще бъдат дислоцирани в страната през следващата седмица като част от договореното подсилване на външната граница на алианса, пише британското издание The Times.

По думите на главата на разузнаването целите на провокациите от страна на Кремъл е да бъдат дискредитирани плановете на НАТО да подсили източната си граница. Според Маран един от възможните методи, които биха могли да бъдат приложени срещу военнослужещите от алианса, е и т.нар „меден капан“. Това е тактика от шпионажа, при който разузнавателните служби внедряват сред наличния състав привлекателни жени, чиято цел е да вербуват военнослужещите или да осъществяват провокации. Друг възможен сценарий е евентуална компроматна война в социалните мрежи.

„Военните ще излизат от частите си и ще посещават града. Сигурно ще ходят и по барове. Не можем да изключим, че там биха могли да бъдат провокирани сбивания», предупреждава разузнавачаът.

По неговите думи британските и естонските военни са обсъждали месеци наред възможните заплахи, докато се е провеждала подготовката за дислоцирането на 800 британски военни в балтийската страна, за да бъдат избегнати „шпионски игри в стила на Студената война“. 

Последни новини
Още от Новини