ЕК иска Великобритания да плаща за европроекти дори след Brexit

Сумата, която Брюксел очаква Обединеното кралство да плати до 2023, възлиза на €60 млрд.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия иска Великобритания да продължи да плаща за европроекти дори и след окончателното приключване на процедурата по Brexit, което се очаква да стане през 2019. Планът предвижа Обединеното кралство да продължи плащанията си по програмите на Брюксел още 4 години след тази дата, като така до края на 2023 в бюджета на ЕС трябва да постъпят общо €60 млрд.

Този т.нар. „данък Brexit” е бил обсъден на среща между официалния представител на ЕК по въпросите на Brexit Мишел Барние и представители на 27 държави-членки на блока, поровела се по-рано този месец, съобщава Daily Telegraph.

Целта на мярката е да бъде запълнена дупката в бюджета на ЕС, която ще бъде създадена с напускането на Великобритания, и която е в размер на €10 млрд. Бюджетните ограничения могат да доведат до промени във фискалната политика на блока, като вариант е или богатите страни като Германия и Франция да започнат да плащат повече, или по-бедните като Унгария, Румъния и България да получават по-малко.

„Комисията иска Великобритания да плаща за проекти от деня на излизането си през 2019 до 2023, когато финансовите нужди, породени от седемгодишния бюджетен цикъл на ЕС, са най-големи“, коментира на Daily Telegraph европейски чиновник, ангажиран в процеса на преговорите по оста Лондон – Брюксел.

От „другата страна на барикадата“ британският министър-председател Тереза Мей пък неколкократно заяви, че страната й ще престане да прави „значителни пожертвования“ след финализирането на процедурата на излизането на Обединеното кралство от „европейското семейство“. Основният аргумент в ръцете на Брюксел обаче са постигнатите в миналото договорки относно бюджетния цикъл в периода 2014-2020, в които е участвал и Лондон.

Последни новини
Още от Новини