Бизнес активността в еврозоната неочаквано на почти 6-годишен връх

Притокът от нови поръчки и нарастването на оптимизма стимулират компаниите

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната се повишава неочаквано до най-високото си ниво от близо 6 години през февруари, тъй като регионалното възстановяване се оказва по-широко застъпено, а инфлацията продължава да се засилва, предава Bloomberg.

Общият PMI индекс се повишава до 56 пункта от 54,4 през януари, проправяйки път към тримесечен растеж от 0,6%, обявиха от IHS Markit. Икономистите прогнозираха, че измерителят ще спадне до 54,3 пункта. Но притокът от нови поръчки и нарастващият оптимизъм сред компаниите ще доведе до по-силна експанзия през идващите месеци, коментира базираната в Лондон компания.

Източник: Markit, Eurostat

В момента фирмите се фокусират върху разширяване на дейността на фона на растящи продажби и нови поръчки, обяви Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

„ЕЦБ ще бъде доволна от знаците на по-силен растеж и повишаване на цените, макар без съмнение да остава притеснена от наближаващите избори в Европа и процеса по излизане на Великобритания от ЕС, които ще създават предизвикателства пред бизнес средата през годината“.

Институцията се ангажира да продължи с изкупуването на активи поне до края на годината с цел да подкрепи възстановяването на региона насред политическите рискове. Макар немалко данни, включително за инфлацията, да са по-силни от очакваното и призивите за излизане от неконвенционалната политика да продължават, председателят на ЕЦБ Марио Драги многократно заяви, че все още има нужда от сериозни стимули.

От IHS Markit отбелязват, че ключовата разлика между възстановяването в Германия и Франция през февруари е при цените. Докато и двете регистрират повишаване на производствените разходи с най-много от средата на 2011, френските фирми не са ги пренасочили към потребителите, докато производствените цени в Германия отчитат най-големия си месечен ръст от юни 2011. 

Последни новини
Още от Новини