Амон: Победа на Льо Пен би била заплаха за Франция

Ако лидерът на Националния фронт стане президент, това би довело до хаос във френското общество, смята издигнатият от социалистите кандидат

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Евентуална победа на лидера на партията „Национален фронт“ Марин Льо Пен нa предстоящите през пролетта президентски избори във Франция ще бъде заплаха за цялата държавна система на страната. Това заяви днес в ефира на френското радио Europe 1 съперникът на Льо Пен за президентското кресло в Елисейския дворец Беноа Амон, издигнат от Социалистическата партия.

„Ако съществува вероятност Льо Пен да стане президент на Франция, то следва да се замислим кого тя би назначила на министерските постове - кой ще оглави основните ведомства, кой ще бъде съдебен министър, кои личности биха били назначени за прокурори. За мен е съвършено ясно, че това ще бъдат хора, които ще доведат френското общество до положение на хаос. Не трябва да вярваме, че крайно десните биха могли да спрат негативните тенденции в развитието на ситуацията във Франция“, заявява Амон.

„Напълно очевидно е, че самата Марин Льо Пен е нарушила закона, лъгала е, като е създавала фиктивни работни места за своите помощници в Европейския парламент, докато те са работили изключително и само за партията „Национален фронт“. Считам, че Льо Пен, като политик, който излиза с лозунги против корупцията сред другите политици, би трябвало да поеме отговорност за собствените си действия“, подчертава издигнатият от социалистите кандидат.

Политикът е обаче е скептичен относно възможностите това да стане, като според него „се създава впечатление, че електоратът на „Националния фронт“ би простил на Льо Пен всичко, което тя би направила“.

Според редица сондажи на общественото мнение във Франция именно Льо Пен ще бъде почти сигурен победител на първия тур на президентските избори в края на април. На вторият кръг от вота обаче тя по всяка вероятност ще изгуби от независимия кандидат Еманюел Макрон.

От своя страна самият Беноа Амон пък на практика не притежава особено големи шансове да се пребори за президентския пост, сочат резултатите от социологическите извадки.

Последни новини
Още от Новини