Войната между Тръмп и медиите и лавината от реакции

Критиките на Тръмп срещу т.нар. mainstream медии предизвикаха остри коментари от всички страни на политическия спектър

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Все по-жестоките атаки на американския президент Доналд Тръмп срещу американските новинарски медии предизвикаха еднакво жестоки ответни коментари във Вашингтон и извън него, пише Voice of America (VOA).

Особено остра бе реакцията на съпартиеца на Тръмп от Републиканската партия Джон Маккейн.„Ако искаме да запазим демокрацията във вида, в който я познаваме, трябва да имаме свободна и, в много случаи, противоречаща ни преса“, заяви Маккейн. „Без такава преса се страхувам, че бихме изгубили през времето твърде много от личните си свободи. Така се появяват диктаторите“, допълни бившият американски кандидат-президент.

От другата страна на барикадата пък Доналд Тръмп продължи с критиките си към т.нар. mainstream медии както в Twitter, така и по време на свой митинг в щата Флорида.

“Медиите за фалшиви новини (провалящите се New York Times, NBCNews, ABC, CBS, CNN) не са мой враг, те са враг на американския народ“, написа президентът на САЩ в социалната мрежа.

 

 

 

 

„Те (медиите – бел.ред) се превърнаха в голяма част от проблема, те са част от корумпираната система“, заяви Тръмп пред хилядите свои поддръжници, събрали се на вчерашния му митинг. „Когато медиите лъжат хората, аз никога не бих им позволил да се измъкнат от отговорност. Ще направя всичко, което мога, за да не го направят, те имат свой собствен дневен ред и този дневен ред не е вашият дневен ред“, каза американският президент.

Думите на Тръмп предизвикаха особено остри реакции от другата страна на политическия спектър. „Това е нещо, което би казъл някой отвратителен диктатор, който би искал да контролира цялата информация“, заявява Адам Шиф, член на Демократическата партия от Калифорния. „От всичките му изказвания откакто стана президент, за мен това бе най-ужасяващото и най-алармиращото. Това, че вижда Първата поправка (в американската конституция, гарантираща свобода на словото и медиите – бел.ред), която тези организации представляват, като враг на хората“, допълва той.

В дясно обаче болшинството от критиките не са толкова остри, и ако съществуват, са в повечето случаи относно поведението на Тръмп, а не на политиките му.

„Виждам президента Тръмп, който изразява мнението си малко по-остро и по своя характерен начин. Но не виждам никакво доказателство, че някой предвижда каквито и да е законови промени, ограничаващи свободата на пресата“, заяви републиканският сенатор Бен Сас.

„Не съм от най-големите фенове на ежедневните туитове на Тръмп. Това, на което съм фен, е това, което той прави на практика“, подчертава от своя страна лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

Продължавайки да ескалира, напрежението между администрацията във Вашингтон и либерално настроената част от социалния спектър все по-ясно очертава разделението в американското общество. Докато анти-Тръмп протестите продължават да се провеждат в някои от големите градове в страната, същевременно се засилва и вълната от подкрепа за новия американски президент. Особена активност също така се забелязва в някои правозащитни организации, които отбелязват ръст в получените дарения, целейки да оспорват съдебно актовете на Белия дом.

Последни новини
Още от Новини