Украинските газови запаси намаляха до 8,6 млрд. куб. м

Количествата се вписват в разчетите на Киев, но Москва изразява притеснения

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Запасите на природен газ в украинските подземни хранилища са намалели с 4,8% до нива от 8,61 млрд. куб. м през миналата седмица. Това се разбира от данни, изнесени от газопреносната компания Укрттрансгаз и цитирани от ТАСС.

„За седмицата (от 11 до 18 февруари) запасите на газ в хранилищата са намалели с 4,8% или с 430 млн. куб. м до 8,61 млрд. куб. м“, се казва в съобщението на компанията.

От данните става ясно, че в последното денонощие от този период – 18 февруари, газът, извлечен от хранилищата, е бил 45,99 млн. куб. м.

В началото на текущия отоплителен сезон газовите запаси на Украйна бяха в обем от 14,7 млрд. куб. м, като така хранилищата бяха запълнени под половината си капацитет, или по-точно – на 48%. Все пак потреблението изглежда се вписва в прогнозите на ръководството на компанията, което тогава изчисли, че към началото на март трябва да са останали запаси в размер на 8 млрд. куб. м.

Намаляването на обемите на газ обаче предизвика реакции от страна на основния вносител на синьо гориво в Европа – Русия. Преди известно време директорът на Газпром Алексей Милер заяви, че руската компания, констатирайки намаляването на газовите запаси в Украйна, таи опасения от възможна опасност за срив на доставките през зимния период, когато има пиково потребление на газ. Въпросът за надеждността на транзита за Европа става все по-остър, заяви тогава главата на руското държавно дружество.

Самата Украйна не се явява директен потребител на руски газ. От 2015 страната само предоставя транзит на горивото към Европа, като купува газ отново от Европа по реверсивна схема.

Последни новини
Още от Новини