Крим да се отдаде под аренда на Русия, предлага украински депутат

Планът включва също така изтегляне на руските сили от Донбас и евентуално отпадане на санкциите срещу Кремъл

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Украинският депутат Андей Артеменко, ръководител на политическата партия „Солидарност на десните сили“ е предложил план за решаване на кризата в отношенията по оста Москва-Киев, съобщават световните медии. Планът на политика включва изтеглянето на руските сили от Източна Украйна и провеждането на референдум за отдаването на анексирания през 2014 от Русия полуостров Крим под аренда на Москва.

Първоначално с информацията за плановете на Артеменко излезе американският всекидневник New York Times. По данни на изданието украинският депутат е внесъл плана си в офиса на вече бившия съветник на Доналд Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин в началото на февруари. Медията посочва и времевия диапазон, в който би могъл да бъде отдаден „под наем“ Крим – от 50 до 100 години.

Самият Артеменко обаче посочва други параметри. Пред украинския интернет портал Страна.ua той заявява, че става въпрос за отдаване под аренда само за период между 30 и 50 години. Идеята е след изтичането на този срок на полуострова да бъде проведен нов плебсцит, който да определи неговата окончателна принадлежност. Втората част от плана пък предвижда връщането на Донбас в състава на Украйна, както и повсеместна амнистия, с изключение на тези, които са извършвали тежки престъпления.

Визията на украинският политик също така включва създаването на специален фонд за възстановяване на Донбас след връщането на региона под контрола на Киев. В този фонд ще постъпват средства от редица държави, в това число и от Русия, която ще плаща за арендата на Крим. След като Москва изпълни изискванията, санкциите срещу нея ще бъдат снети, гласи още планът на Артеменко.

Излезлите информации предизвикаха бегла ответна реакция от страна на Кремъл. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, заявява, че официалните руски власти не знаят нищо за какъвто и да било план по отношение на Kрим, Донбас и санкциите. 

Последни новини
Още от Новини