Как автомобилните компании ще оцелеят в ерата на Uber

Big data в автомобилната индустрия ще достигне $1,5 трлн. до 2030

Смартфон с приложението на Uber Technologies Inc. в салона на електромобила Model S на Tesla. Мадрид, Испания. 13.01.2017. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Смартфон с приложението на Uber Technologies Inc. в салона на електромобила Model S на Tesla. Мадрид, Испания. 13.01.2017. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Автомобилните компании са принудени да преосмислят начина, по който използват прогнозните анализи, интернет на нещата и изкуствения интелект в своята работа. Споделеното пътуване изведнъж промени желанието на потребителите да притежават собствени автомобили, предизвиквайки конкурентно състезание за разработване на услуги с добавена стойност, за да се запълни тази празнина, пише Forbes.

Тази тенденция, както и други промени подчертават огромния потенциал на икономиката на свързаността да разширява, завзема и предефинира цели индустрии. Интернет на нещата ще продължи да преобръща драстично традиционните бизнес модели и да създава нови пазарни възможности. Например, колите под наем могат да бъдат синхронизирани с маршрута на пътуването ви, както и с обновяваща се информация за възможности за паркиране ни резервации. Самият автомобил може и да ни замести при плащане на паркомясто или на гориво в бензиностанция. 

Поставяне на цена (и собственост) на Big data

Днес се произвежда по-голямо количество данни от когато и да било преди и организации от всички видове индустрии работят за намиране на нови бизнес модели, които да им позволяват да се възползват от огромното информационно богатство. Свързаните данни в автомобилната индустрия ще достигне до $1,5 трилиона до 2030, прогнозира McKinsey.

Въпреки това, фирмите трябва да предприемат действия, за да се подобри тяхната визия за обработка на данни, за да се превърне тази прогноза в реалност. Например, базираните в облака платформи за анализ на гориво трябва да се сдобият с по-умни решения, да бъдат по-широкообхватни, да бъде подобрен техният дизайн и надеждност. Причината: Платформите за облачни анализи са оборудвани с модерни симулации и имат прогностични способности, които могат да помогнат на всеки служител да подобри работата си. Те подпомагат дейността, както на изпълнителния директор при вземането на решение дали да стъпи на определен нов пазар, така и на работника в магазина, който желае да повиши продажбите си. 

Индустрията на "свързаните коли" 

Концепцията за автоматизация и технологии в автомобилостроенето вече е твърде далеч от хрумването на Хенри Форд за поточна линия в производствения процес. GM и Toyota експериментират все по-смело в използването на последните постижения на свързаността и роботизираните технологии, приветствайки ги в съвсем нови бизнес сегменти.

Представете си свързани автомобили, които изпращат на застрахователната компания данни за поведенческите модели ни водача на автомобила. Тези правдоподобни сценарии дават възможност, както на автомобилния сектор, така и на застрахователния бранш да съберат важна информация, която да се използва за подобряване и диференциране на предлаганите от тях продукти и услуги.

Автомобилът на бъдещето ще може в реално време да ни дава идеи, за да използваме по-добре времето и парите си, като се започне от информация за актуална промоция за кафе в близко кафене до локализиране на свободни места за паркиране. Тези услуги с добавена стойност ще направят автомобилите по-практични от всякога.

Потребителските предпочитания се променят, възможностите на свързани коли стават все по-големи и автопроизводителите ще трябва непрекъснато да подобряват начина, по който използват масивите от данни, облачните услуги, интернет на нещата и технологиите на изкуствения интелект. Целта е да се извлекат нови сили от новите технологии за автомобилния бранш, защото възможностите пред автомобила на бъдещето са неограничени.

Последни новини
Още от Новини