Десетки китайски компании се опитват да регистрират марката Ivanka

Продуктите, желаещи да се позиционират с името на дъщерята на Тръмп варират от домашни тапети до алкохолни напитки

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Десетки китайски компании и физически лица правят усилени опити да регистрират търговската марка “Ivanka” по името на голямата дъщеря на американския президент Доналд Тръмп, като целта им е да я използват в продажбите на продуктите си. Това се разбира от информация от Главното държавно управление на търговско-промишлената администрация на Китай, цитирана от РИА Новости.

Изключително е широка палитрата от продукти, които искат да се позиционират на пазара под името на дъщерята на държавния глава на Съединените щати, като варират от домашни тапети до алкохолни напитки. Популярността на Иванка Тръмп в азиатската държава нарасна изключително много след като Иванка Тръмп посети посолство на страната във Вашингтон по случай китайската нова година.

Общият брой на заявленията за регистрация на бранда е 65. Освен това близо 40 компании са имплементирали името на Иванка в наименованията на марките си, използвайки обаче китайски йероглифи. Последните са специализирани основно в производството на козметика, дрехи и бельо.

Либералното законодателство на Китай, разрешаващо използването на чуждестранни имена в качеството на търговски марки, нееднократно е предизвиквало международни скандали и съдебни спорове. Според законодателя в Пекин международните корпорации са длъжни да докажат, че търговската им марка е достатъчно известна, за да не може да бъде използвана от местните производители.

Последният подобен случай бе през декември, когато баскетболната звезда от NBA Майкъл Джордан загуби дело срещу китайската компания за спортни дрехи Qiaodan Sports, чието име, произнесено на китайки, силно се доближава фонетично до начина, по който се произнася фамилията на известния баскетболист.

През май 2016 социалната мрежа Facebook пък загуби съдебния си спор с китайски производител на храна и напитки, регистрирал през 2014 марка под името „face book”. Технологичният концерн Apple пък претърпя поражение по аналогично дело, заведено срещу компанията Xintong Tiandi Technology, решила да използва марката iPhone на произвежданите от нея кожени изделия.

 

Последни новини
Още от Новини