SpaceX изстреля успешно ракетата си в Космоса

Елон Мъск отложи лично старта вчера

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

SpaceX изстреля ракетата си Falcon 9 с космическия кораб Dragon до ниска околоземна орбита, за да достави важни товари до Международната космическа станция за НАСА. Излитането бе насрочено за 09:39 или 16:39 българско време, след като вчера бе отложено по технически причини. 

Това e десетата комерсиална снабдителна мисия (CRS-10) и се провежда от площадка 39А в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 

Първата и втората степен на Falcon 9 се разделиха успешно след около 2,5 минути полет. Втората степен продължи към Dragon в орбита, докато първата степен се насочи надолу към Земята в "Зона за приземяване 1" на SpaceX, разположена на няколко километра от LC-39A в Кейп Канаверал, Флорида и се приземи успешно.

Космическият кораб Dragon се отдели от втората степен на Falcon 9 и ще се скачи със станцията около два дни.

Мисията CRS-10 бе първото стартиране на SpaceX от историческата площадка 39A, от която са излитали мисиите Аполо, Скайлаб и космическата совалка.

Това е същата площадка, от където американски астронавти летяха до Луната преди близо половин век. От тогава тя не е използвана, а програмата за космическата совалка приключи през 2011. 
SpaceX се надява да започне изпращане на астронавти от същата площадка през следващата година.
Опитът за старт на ракетата в събота бе осуетен в последния момент заради опасения за сигурността на ракетата.
Елон Мъск,  шефът на SpaceX лично отмени старта. Той заяви, че не иска да поема никакви рискове за провал.Това е първото изстрелване на SpaceX, след като претърпяха неуспех през септември миналата година.

Космическият кораб Dragon ще достави на МКС супербактерия, съобщава CNN.

Сферичната супербактерия от вида стафилококи (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) е изключително устойчива на действието на антибиотиците и може да предизвика широк спектър от заболявания - от леки инфекции до менингит, пневмония и сепсис.

Планира се на МКС да се направят серия от експерименти, за да се изследват ефектите на микрогравитацията върху растежа и мутациите на бактерията. Учените очакват, че могат да използват микрогравитацията като ускорител на мутациите и да разберат как ще изглежда тази бактерия в бъдеще. А това да позволи да се разработят на земята по-добри лекарства.

Компанията SpaceX ще достави до МКС общо около 2,5 тона товари, основно за материали научни експерименти. Екипажът на станцията е снабден с достатъчно запаси вода и храна. 

Това е първата мисия на компанията до МКС след аварията на 1 септември 2016, когато ракетата Falcon 9 се взриви на стартовата площадка. През януари SpaceX възобнови полетите си и изведе в орбита 10 спътника на компанията Iridium.

(Обновена 16:59)

Последни новини
Още от Новини